Trackday – Kør din egen bil på en bane

Har du et ønske om at få lov til at teste dig selv og din bil på en racerbane? Så skal du til en af de mange trackdays, som afholdes rundt omkring i Danmark og Europa. I Danmark arrangeres der jævnligt en såkaldt trackday, som er et koncept vi har taget fra udlandet, således alle os bilglade kan få lidt luft. Der er intet bedre end at få prøvet evnerne af under ordentlige forhold, sådan som vores favorit racerkører også gør det på de lukkede baner. Efter selv at have prøvet en bane af, er oplevelsen ved at se racerløb på banen også en helt anden, eftersom man nu selv har mærket banens personlighed, kurver og former.

Følelsen af selv at have prøvet en rigtig racerbane af, er en følelse som ikke kan erstattes, og er derfor noget som der på det kraftigste opfordres til at enhver bilentusiast prøver. Dermed ikke sagt at der ikke er begrænsninger på hvad der er tilladt, og nogle men ikke alle individuelle regler er beskrevet på denne side. Der kan bl.a. nævnes at man i Danmark har regler om at støjgrænsen er på 95 db. På trods af det er der mange muligheder, og er du en familiefar der både skal have en 5 dørs bil, samtidig med at du vil bibeholde køreglæden må du kigge her for at holde dig opdateret.

Vil du kombinere en bilferie og køreglæden på en bane, kan du evt. tage til trackday på Nurburing i det vestlige Tyskland. Den legendariske bane er opdelt i flere forskellige baner, den mest kendte Nordschleife er på 22,8 km, men banen er i forskellige længder hovedsageligt omkring de 5 km, også blevet brugt til konge-klassen formel1. Det var bl.a. her den kendte Formel 1 kører Niki Lauda havde sin store ulykke. Altså er det en fantastisk og historisk bane at køre på. Inden du sætter dig bag rattet og kører syd på skal det dog nok siges, at du skal være en temmelig habil kører hvis du ikke skal have suget alle pengene ud af dig. Kører du galt således bilen skal hentes, er der ikke kun omkostninger ved at få bilen hentet, men også for den tid som banen skal lukkes ned. Bilmagasinet har før lavet en liste over priser for skader på Nurbüring, heriblandt ses det, at det koster 10.000 kr. pr time banen lukkes. Startprisen for autoværnsbilen er 1.115 kr. Beskadiget autoværn 74 kr. pr. meter + 230 kr. pr. meter der udskiftes. En safety car koster desuden 610 kr. pr 30 min. Det dyreste uheld derned resulterede i en regning på 110.000 kr.

Virker det en smule afskrækkende, så kan det være en trackday i Danmark, på enten Djurs-ringen, Padborg track eller en anden dansk racerbane virker en smule mere attraktiv for førstegangsracerkørere som os private.